Wyłoniliśmy laureatów III tygodnia konkursu!

Nagrodzilismy kojene osoby, które zakochały się makaronie Barilla. Sprawdź czym oczarowały jury.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Małgorzaty J. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Katarzyny F. z Rzeszowa (zobacz przepis), Pani Anety G. z Warszawy (zobacz przepis), Moniki G. ze Świebodzina (zobacz przepis) oraz Pani Edyty G. z Brzeziny (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Małgorzaty J. z Kutna: Spaghetti al tonno


Potrzebne składniki (przygotowanie dla 5 osób):

500 g makaronu Barilla spaghetti
250 g tuńczyka w wodzie
150 g sera feta
10 oliwek
6-7 suszonych pomidorów
5 dużych pomidorów
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 puszka groszku
3 łyżki pesto bazyliowego
2 łyżki startego parmezanu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
oliwa z oliwek
rukola
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory moczymy we wrzątku kilka minut.
2. Obieramy ze skórki i łyżeczką wyjmujemy nasiona.
3. Miąższ przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Odstawiamy na bok.
4. Odcedzamy groszek i tuńczyka.
5. Cebulę kroimy w kostkę.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
7. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy krótką chwilę.
8. Dodajemy szalotki i podsmażamy do zeszklenia.
9. Dodajemy przecier z pomidorów i pesto. Dusimy.
10. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
11. Do sosu dodajemy groszek i tuńczyka.
12. Kroimy drobno suszone pomidory i dodajemy. Mieszamy dokładnie i dusimy.
13. Przyprawiamy do smaku, według upodobań.
14. Dodajemy makaron i mieszamy intensywnie. Trzymamy na palniku do zagrzania makaronu.
15. W tym czasie kroimy oliwki w plastry i kruszymy fetę.
16. Makaron zdejmujemy z palnika. Dodajemy sok z cytryny i parmezan. Mieszamy chwilę.
17. Podajemy na gorących talerzach.
18. Nakładamy porcję. Posypujemy oliwkami i fetą. Układamy rukolę.
Smacznego;)

Zobacz zwycięski przepis Pani Katarzyny F. z Rzeszowa , za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 513

30 min
3
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 89

30 min
6
30 min
79
Desery Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co...

Odsłon: 187

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

0
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

131