DIETA BEZMLECZNA. PORADNIK DLA UCZULONYCH

Żyjemy w czasach, w których alergie są zjawiskiem dość powszechnym, a każdy z nas z pewnością zna osobę, cierpiącą na alergię pokarmową. Jednym z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najtrudniejszych do zdiagnozowania jej odmian jest alergia na mleko krowie i jego produkty. Równie niepokojącym zjawiskiem staje się coraz częściej nietolerancja mleka i laktozy.

W książce Gotowanie bez mleka doktor Florence E. Schroeder opisuje te zjawiska wraz ich następstwami i ograniczeniami, które powodują. Pozycja ta jest szczególnie przydatna dla osób, które pragną uzyskać więcej informacji na temat nietolerancji mleka i laktozy.

Autorka, która z górą od 30 lat sama cierpi na nietolerancję laktozy, walczy w niej z obiegową, lecz nieprawdziwą opinią, jakoby spożywanie produktów mlecznych było niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. W jasny i przystępny sposób wyjaśnia czym jest nietolerancja mleka i laktozy, opisuje typowe symptomy tego schorzenia oraz podpowiada, w jaki sposób zachować zbalansowaną dietę bez spożywania nabiału. Mleko krowie pod każdą inną nazwą również potrafi wywołać niepożądane reakcje. Właśnie dlatego autorka uczy czytelników, jak czytać informacje zawarte na produktach, a dotyczące ich składu.

Książka zawiera ponad 400 przepisów na różnorodne potrawy przygotowywane bez udziału mleka i jego pochodnych. Znajdziemy w niej nie tylko znakomite propozycje przygotowania mięs i dań głównych, ale również warzyw, sałatek, zup, kanapek, sosów, pieczywa i deserów, a nawet napojów. Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu i możliwe do wykonania nawet przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.

Istotną część poradnika stanowi rozdział dotyczący produktów bogatych w wapń oraz tych
z wysoką zawartością laktozy. Całość zamyka długa lista adresów stron internetowych, na których czytelnik znajdzie wiele informacji, porad i wskazówek dotyczących tematów poruszanych w tej książce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53510

>60 min
115
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 52

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133