Sezon na truskawki

Kalendarz z nowymi przepisami Siostry Anastazji i Siostry Salomei

Siostra Anastazja i Siostra Salomea - niepowtarzalny duet smaków. Pierwsza czerpie to, co najlepsze, z polskiej kuchni, druga nie boi się inspirować cenioną na świecie dietą śródziemnomorską. Sprawdź ich kulinarne propozycje, a na Twoim stole w 2018 r. nuda na pewno nie zagości.

Teraz Siostry Anastazja i Salomea mogą towarzyszyć ci przez cały rok. W wyjątkowym kalendarzu znajdziesz zupełnie nowe przepisy na ciasta, przekąski oraz dania główne.

Kalendarze już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

POTRAWKA WARZYWNA

Składniki:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 35 dag młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 10 dag pomidorów koktajlowych
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na tłuszczu. Cukinie umyć i pokroić (ze skórką) w kostkę. Do pokrojonej cebuli zeszklonej na tłuszczu dodać cukinię, boczek, paprykę, chwilę podsmażyć i dodać niewielką ilość wody, wymieszać, przyprawić ziołami i doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok. 5-10 min, uważając by nie rozgotować warzyw. Pomidory osobno podsmażyć na patelni grillowej. Potrawkę podawać z dekoracyjnie ułożonymi podpieczonymi pomidorkami z ryżem, makaronem i dowolną surówką.

 

CIASTO MALINOWE Z PIANĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

  • 30 dag malin
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 żółtek

Wykonanie:
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i żółtka. Szybko zarobić ciasto na jednolitą, gładką masę, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez ok. 60 min. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce jedną część ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Piana budyniowa
Składniki:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 budynie malinowe
  • ¾ szklanki oleju

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, jednocześnie dosypując budynie. Pod koniec do masy wlać cienkim strumieniem olej i dalej ubijać, aż do utworzenia się jednolitej konsystencji.
Przygotowanie do pieczenia:
Na podpieczone i ostudzone ciasto rozprowadzić pianę budyniową, wyrównać brzegi i równomiernie na całej powierzchni ułożyć, lekko dociskając, maliny. Wierzch przykryć pozostałym, schłodzonym i startym na tarce ciastem. Całość przełożyć do nagrzanego piekarnika i upiec w temp. ok. 160 st. C przez 35-45 min.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Roladki drobiowe ze szparagami

Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...

Odsłon: 4902

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

19
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25