Sezon na truskawki

Lunch w Paryżu

Love story z przepisami – nie tylko kulinarnymi. Lunch w Paryżu to historia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse – z Bretończykiem Gwendalem i francuską kuchnią.

W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch z przystojnym Francuzem... i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje, do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser - z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią, można dotrzeć do półpłynnego, pikantnego wnętrza.

Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez Rok w Prowansji czy Pod słońcem Toskanii, przynosi coś więcej niż opis blasków i cieni życia w Paryżu. Jest to bowiem opowieść o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa „sukces" i odkrywaniu, co się naprawdę liczy, co to znaczy być szczęśliwym , jak odnaleźć się w małżeństwie i w nowym życiu w obcym kraju.

„Czarująca i kokieteryjna jak sam Paryż. (...) ożywia nasze zmęczone serca i podniebienia. To pasjonująca podróż kulinarna po Mieście Świateł".

Nani Power

„Wyborna, romantyczna i seksowna. Pochłonęłam tę książkę z równą przyjemnością jak talerz tatara z pommes frites". Giulia Melucci

 

Elizabeth Bard jest amerykańską dziennikarką i pisarką mieszkającą w Prowansji. Jej pierwsza książka Lunch w Paryżu. Love story z przepisami - nie tylko kulinarnymi znalazła się na liście bestsellerów „New York Timesa" i zauroczyła czytelników w wielu krajach, włączając w to Polskę. W 2010 roku w USA zdobyła nagrodę Gourmand World Cookbook Award za najlepszą debiutancką książkę kucharską. Była także nominowana do nagrody za debiut Barnes&Noble „Discover Great New Writers".

Wydawnictwo Bukowy Las Sp. z o.o

Książka "Lunch w Paryżu" już niedługo do wygrania w konkursie na Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki pra...

Odsłon: 54

>60 min
2
Dania główne Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...

Odsłon: 36

30 min
1
>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

16
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

22