Sezon na truskawki

Nalewki lecznicze

Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły.

I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną medycyną, ziołolecznictwem i właściwościami roślin, z których przyrządza się lecznicze mikstury. To naprawdę zdrowa lektura!

Przepis na nalewkę agrestową

 


1/2 kg owoców lekko zmiażdżyć, włożyć do naczynia i zalać 1/2 l 70% alkoholu. Dodać syrop z 25 dag cukru i 1/2 l wody, 1/2 laski wanilii (nie cukru wanilinowego) i kawałek korzenia imbiru (20-30 g). Naczynie szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. Następnie zlać płyn znad owoców, a owoce wycisnąć i po przefiltrowaniu połączyć z poprzednio uzyskanym wyciągiem. Zlać do butelek.

Stosowanie: 1 łyżka stołowa rano i wieczorem.

Agrest (Ribes uva-crispa)

Owoce agrestu zawierają pektyny, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, PP i A. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco,są nieodzownym składnikiem diet odchudzających - 100 g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu.

Właściwości lecznicze: Nalewka z agrestu ma zastosowanie jako środek wzmacniający w stanach wyczerpania fizycznego oraz środek przeciwgorączkowy przy infekcjach.


Seria: Dobra Kuchnia
Tekst: Łukasz Fiedoruk
Oprawa: twarda
Format: 165 x 240 mm
Liczba stron: 144
ISBN: 978-83-63559-03-8
Cena detaliczna: 24,95 zł

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20