Smak chili, smak życia

Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata.

Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia...

Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem.

Bestseller New York Timesa, jedna z najlepszych powieści amerykańskich roku 2015.

„Czuła opowieść o dojrzewaniu, w odpowiednich proporcjach łącząca patos i humor". WASHINGTON POST

„Ta barwna opowieść z rozbudowanymi postaciami sprawia, że czytelnik przewraca strony zbyt szybko, by sobie uświadomić, jak genialna jest ich zawartość. NEW YORK TIMES

„Mądra, dowcipna opowieść o asymilacji imigrantów przepełniona umiłowaniem kuchni (...) Bawi do łez! GUARDIAN

„Cudowna powieść łącząca ogromne wzruszenie z komiczną satyrą, zwłaszcza kiedy dotyka kulinarnego snobizmu. Czytajcie, czytajcie! DAILY MAIL

„Stradal stworzył dzieło oryginalne, emocjonujące i pyszne". SUNDAY MIRROR

J. Ryan Stradal prowadzi dział beletrystyki w magazynie „The Nervous Breakdown" i jest specjalistą od pozyskiwania tytułów w wydawnictwie Unnamed Press. Urodził się i wychował w Minnesocie. Obecnie mieszka w Los Angeles. Pisze kolejną książkę.

Data publikacji: 14 września 2016

Cena: 36,90 zł
ISBN: 978-83-8074-024-2
Format: 130 x 205 mm
Liczba stron: 344
Oprawa: broszurowa ze skrzydełkami
Gatunek: literatura współczesna obyczajowa

Źródło: Informacja prasowa

Książka wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5132

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133