Sezon na truskawki

"Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" - męskie gotowanie w wydaniu Dwóch Sióstr!

Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44.

Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Dwie Siostry

Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian Karewicz, serwuje oryginalne drinki, w tym - ogórkowy gin i rabarbarowe mohito.

Razem to 100 smakowitych przepisów - prawdziwie męska kuchnia. A do tego panowie okraszają przepisy barwnymi opowieściami. Jakby siedziało się z nimi przy stole.

Paweł Suwała (ur. 1976) - szef kuchni restauracji Butchery & Wine, specjalizującej się w daniach mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Jako jedyny w Polsce od kilku lat posiada odznaczenie przewodnika „Michelin" Bib Gourmand.

Aleksander Baron (ur. 1983) - właściciel i szef kuchni warszawskiego restauracjo-baru Solec 44, specjalizującego się w potrawach z produktów pozyskanych od lokalnych dostawców. Laureat prestiżowej nagrody przewodnika „Gault & Millau. Polska" w kategorii Młody Talent 2015.

Grzegorz Kwapniewski (ur. 1969) - znany też pod pseudonimem The Crazy Butcher, rzeźnik, dostawca mięsa najwyższej jakości do najlepszych warszawskich restauracji.

Dariusz Wolszczak (ur. 1956) - zwany Panem Sandaczem, dostawca ryb z Warmii i Mazur do wielu warszawskich restauracji. Zdobył kilkanaście nagród za swoje produkty, m.in. wyróżnienie Dziedzictwo Kulinarne, przyznawane przez Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, oraz Perłę, przyznawaną na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food.

Julian Karewicz (ur. 1983) - barman w restauracjo-barze Solec 44.

Książka wydana nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Źródło: materiały prasowe/ Wydawnictwo Dwie Siostry

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 867

30 min
25
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

32
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

22
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

26