Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny!

Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!

Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:

- jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa
- jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową
- jak przestać marnować jedzenie
- jakiego pudełka używać do danego posiłku

Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.

Wydawnictwo Znak. Premiera książki 19 września, a już niedługo do wygrania w konkursie. Bądźcie czujni!

 

Poniżej przykładowe przepisy, jakie znajdziecie w książce.

 

Bento #52


- shawarma z kurczaka

- kuskus z ciecierzycą i zieleniną
- dip z harissą

Domowa shawarma nie ma sobie równych. Zazwyczaj podaje się ją z chlebkiem pita, jednak na potrzeby bento o wielelepiej sprawdzi się prosta sałatka na bazie kuskusu. Do tego obowiązkowo pikantny dip z harissą. Tę ostatnią możecie przygotować samodzielnie w domu (na bazie suszonego chili) lub zakupić w marketach w dziale z kuchniami świata.

Shawarma z kurczaka

Porcje: 2 Czas: 20 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka (200 g)
• 2 łyżeczki przyprawy do shawarmy 
• Sól
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i przyprawą do shawarmy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso. Smażymy przez kilka minut ze wszystkich stron, aż mięso ładnie się zrumieni i przestanie być surowe w środku. Po ostudzeniu przekładamy do bento. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Kuskus z ciecierzycą i zieleniną

Porcje: 2 Czas: 15 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 100 g kuskusu
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 70 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
• 1 mały ząbek czosnku
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Kuskus umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem na około centymetr powyżej powierzchni kuskusu Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Czosnek drobno siekamy. Kuskus spulchniamy widelcem i umieszczamy w misce. Dodajemy szczypiorek, koperek, natkę, ciecierzycę, czosnek. Polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Dip z harissą

Porcje: 2 Czas: 5 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 120 g jogurtu greckiego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1-2 łyżeczki pasty harissa
• Sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 64

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53566

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133