Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka drożdżowa to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole, a także w wielkanocnym koszyczku. Ta wersja tego klasycznego ciasta jest nie tylko pyszna, miękka i delikatna. Szczypta soli podbije słodki smak babki, a dodatek bakalii nada jej charakteru. Wygląda też bardzo efektownie, z gwiazdą uformowaną na szczycie. Babka pozostaje świeża nawet przez kilka dni. Świetnie smakuje posypana cukrem pudrem czy polana czekoladową polewą.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 155
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 547
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 64
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1498
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 155
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 547
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 64
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1498
Składniki
Do miseczki wlej ciepłą wodę i połowę ciepłego mleka. Dodaj drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszaj całość.
W osobnej miseczce ubij jajko z pozostałym mlekiem, olejem, pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlej roztwór drożdży i mąkę. Całość wymieszaj na gładkie ciasto przez ok. 5-7 minut. Uformuj kulę i przykryj ją lnianą ściereczką. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj go miękkim masłem, równomiernie pokrywając całą powierzchnię. Posyp mieszanką keksową.
Prostokąt zwiń w ciasny rulonik, a następnie uformuj ślimaka. Przełóż go do formy na babkę bez komina o średnicy 20 cm.
Ciasto ponownie przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Piecz babkę drożdżową przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij i posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.