Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna Babka Drożdżowa, bardzo pulchna , idealna na nadchodzące swieta Wielkanocne.
Forma o pojemności 2,5 litra, mikser, szpatułka
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 85
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 412
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 158
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 85
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 412
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Składniki
Zaczynamy od rozczynu. Drożdże z cukrem krótko rozgnieść i odłożyć na bok aż się rozpuszczą. W tym czasie do misy miksera wsypujemy mąkę. Następnie do drożdży i cukru wlewamy 100 ml ciepłego mleka, wymieszać i rozczyn wlewam do mąki i odstawiam na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodaje żółtka i jajko, ciepłe mleko, cukier, rodzynki które wcześniej sparzyłam ciepłą wodą. Krótko połącze składniki za pomoca miksera i dodaje roztopione , ciepłe masło. Wszystkie składnki dokładnie zagnieść.
Następnie przykrywam ciasto i odkładam do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Ciasto powinno dwarazy zwiększyć swoją objętość.
Stolnicę lub blat kuchenny popruszyć mąką , ciasto lekko jeszcze przegnieść. Do wysmarowanej tłuszczem formę o pojemności 2,5 litra wkładamy ciasto. Pod przykryciem zostawiam jeszcze na ok.30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni góra/dół i pieczemy przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto lukruję. Do cukru pudru daję sok pomarańczowy i ucieram do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Następnie dekoruję z kandyzowaną skórką pomarańczy. Babka jest gotowa, smacznego.