Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i wilgotne ciasto łączące smaki czarnego bzu i kardamonu. Idealnie pasuje do popołudniowej kawki i ploteczek ;)
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 23
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 86
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 199
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 23
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 86
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 199
Składniki
Nagrzać piekarnik do 180 °C z termoobiegiem (200 °C grzanie góra-dół). Temperatura jest podana do ciast w silikonowej formie, które się trochę słabo nagrzewają. Jeśli używasz metalowej formy do babek, należy obniżyć temperaturę o 20 °C. Formę z kominem dokładnie natłuścić i posypać mąką.
Masło, cukier, kardamon i ekstrakt waniliowy ucierać w misie miksera aż masło zbieleje i zrobi się puszyste. Stopniowo dodać jajko i syrop z kwiatów czarnego bzu.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo po łyżce mąki na przemian z jogurtem. Ciasto przelać do formy, piec około 45 min, do suchego patyczka. Udekorować lukrem.