Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś mój przepis na niezawodny biszkopt bezglutenowy, który zawsze się udaje.
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 69
To jedno z tych dań, które inspirują nas, aby udać się w kulinarną podróż do...
Odsłon: 71
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 69
To jedno z tych dań, które inspirują nas, aby udać się w kulinarną podróż do...
Odsłon: 71
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł. 35 minut powinno wystarczyć, pieczemy do suchego patyczka. Bywa, że biszkopt z wierzchu popęka, nie szkodzi, wierzch zwykle ścina się przy tworzeniu tortu. Biszkopt studzimy w foremce. Foremkę zdejmujemy dopiero po przestudzeniu. Następnie odrywamy papier od spodu. Biszkopt świetnie nadaje się do tortów, a można go tez podać posypany cukrem pudrem. Smacznego :-)