Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto niezbyt skomplikowane, a jednak bardzo smaczne. Zamiast borówki amerykańskiej można użyć czarnych jagód.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 844
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2637
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2135
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 2232
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 77
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 844
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2637
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2135
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 2232
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 77
Składniki
Jajka na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmujemy z lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na lśniącą pianę. Żółtka przekładamy do wysokiej miski, dodajemy proszek do pieczenia i oset. Mieszamy. Miksturę dodajemy do białek i miksujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy dwa raz, dodajemy do białek, mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Masę przekładamy do tortownicy (18 cm- dno wykładamy papierem). Na wierzchu układamy połowę borówek. Biszkopt pieczemy 35-40 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu, rzucamy go dwa razy na podłogę z wysokości kolan i studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rozsmarowujemy na połówce (spód) ciasta, układamy pozostałe borówki. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozrabiamy w 400 ml gorącej wody, studzimy. Ostudzoną galaretkę, po łyżce wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy na 30 min do lodówki, do momentu kiedy będzie się ścinać. Blachę wyjmujemy, układamy wierzch ciasta na galaretkę (lekko dociskając), ponownie wstawiamy do lodówki (min 1 godz).