Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z pianką z miętową nutą"
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12017
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1162
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 24
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 33
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 978
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 30
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12017
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1162
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 24
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 33
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 978
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 30
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec partiami – łyżka po łyżce – dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka. Na koniec dodaj obie mąki, wymieszaj łyżką, by dokładnie się połączyły.
Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 35-40 minut.
Do szklanej lub metalowej miski wlej mleko i dodaj pianki. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać wody), mieszaj tak długo, aż pianki się rozpuszczą. Wlej likier, dokładnie wymieszaj. Odstaw, by masa wystygła.
Śmietankę ubijaj mikserem do momentu, aż zgęstnieje (nie może być ubita na sztywno, musi lekko opadać z łyżki). Dodaj piankowe mleczko i wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Na koniec możesz dodać odrobinę zielonego barwnika.
Masę wylej na schłodzony biszkopt. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta udekoruj czekoladkami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie