Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące ciasto porzeczkowe"
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2088
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 2228
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 71
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2088
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 2228
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 71
Składniki
Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz i oderwij szypułki.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski i ubijaj mikserem. Dodaj powoli 3 łyżki gorącej wody, cały czas ubijając. Stopniowo dosypuj także 15 dag cukru połączonego z cukrem wanilinowym. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy żółtkowej i wymieszaj. Następnie dodaj stopione masło, mleko i ponownie delikatnie wymieszaj łyżką.
Prostokątną blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i równomiernie rozsmaruj je łyżką. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Dobrze schłodzone białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie gęsta i szklista, dodaj do niej porzeczki i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim masę bezową i piecz jeszcze około 20 minut w temperaturze 150°C.
70 minut Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie