Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto dyniowe z morelową nutą"
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 53
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 139
Ten kurczak po hiszpańsku z pewnością zasmakuje wszystkim, który cenią klasyc...
Odsłon: 1180
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 53
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 139
Ten kurczak po hiszpańsku z pewnością zasmakuje wszystkim, który cenią klasyc...
Odsłon: 1180
Składniki
Suszone morele kroimy na ćwiartki, zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy.
Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, 1-2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli. Mieszamy nożem, a potem zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim natłuszczoną i oprószoną tartą bułką formę na tartę. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Miąższ dyni kroimy w grubszą kostkę, wkładamy do garnka z odsączonymi morelami. Podlewamy niewielką ilością wody z moczenia moreli i rozgotowujemy na wolnym ogniu. Odparowujemy, studzimy i miksujemy.
Nadzienie mieszamy z cukrem, jajkami, śmietaną, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy cynamonem i goździkami. Wykładamy równą warstwą na ciasto w formie. Pieczemy 45 minut w 200oC.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 192 kcal Białko 4,8 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia