Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka francuskie to niezawodny pomysł na słodką przekąskę do kawy. Gotowy arkusz można kupić praktycznie w każdym sklepie, a farsz przygotować z dostępnych w domu składników. Wiosna w pełni, więc być może masz w domu truskawki? Albo rabarbar? Ciasto francuskie z rabarbarem komponuje się znakomicie, zwłaszcza gdy kwaskowy smak warzywa przełamie się słodkim, waniliowym kremem.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Umyj i osusz rabarbar. Odetnij końce. Tak przygotowane łodygi przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Wlej na patelnię wodę i sok z cytryny. Dodaj oba rodzaje cukru, cynamon i podgrzej. Gdy cukier się stopi i zacznie się karmelizować, wsyp na patelnię rabarbar. Smaż, aż zmięknie i oblepi się syropem.
Podgrzej lekko mleko z dodatkiem łyżki masła. Utrzyj (najlepiej mikserem) w rondelku żółtka z cukrem i proszkiem na budyń. Stopniowo wlej do masy mleko, nie przerywając mieszania. Postaw rondelek na palniku o średniej mocy i podgrzewaj zawartość, cały czas mieszając (rózgą cukierniczą), by nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij rondelek z palnika.
Porozcinaj arkusz ciasta na kwadraty (np. 15 o boku około 8 cm). Na każdy z kwadratów nałóż porcję masy budyniowej. Zaklej brzegi (łącząc rogi w „kopertę”) i ozdób każde ciastko kleksem budyniu i kawałkami karmelizowanego rabarbaru.
Ułóż ciastka na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (w pewnej odległości od siebie). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 15 minut.