Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krakowskie przedmieście to najbardziej czekoladowo-orzechowe ciasto, jakie tylko można sobie wymarzyć.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 125
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1712
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 598
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 235
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 125
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1712
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 598
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 235
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotuj warstwę orzechową. Orzechy połam na mniejsze kawałki. Powinny zostać jednak dalej dość duże i wyraźne. Wymieszaj je z roztopionym masłem i cukrem. Wylep orzechami spód formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do lodówki.
Przygotuj warstwę herbatnikową. Herbatniki zmiel blenderem na proszek. Wymieszaj je z roztopionym masłem i kakao. Masę nałóż na orzechy i dociśnij, by dobrze związała. Wstaw formę ponownie do lodówki.
Przygotuj warstwę z masła orzechowego. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, aby napęczniała. W misce wymieszaj mascarpone, śmietankę, masło orzechowe i cukier puder. Żelatynę podgrzej i dodaj do masy. Wylej ją na masę herbatnikowo-czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przygotuj warstwę kawową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, aby napęczniała. W misce wymieszaj mascarpone, śmietankę, kawę i cukier puder. Podgrzej żelatynę i także dodaj ją do masy. Wylej ją na zastygłą warstwę masła orzechowego. Ponownie wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przygotuj polewę czekoladową. Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij ją z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do powstania gładkiej masy. Wylej polewę na wierzch ciasta.
Ciasto Krakowskie Przedmieście wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj udekorowane orzechami i kawałkami czekolady.