Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z gruszkami"
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 325
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 151
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 155
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 325
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 151
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 155
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 157
Składniki
Czekoladę stop i wystudź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej mikserem masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Małymi porcjami domieszaj do masy. Dodaj mielone migdały oraz czekoladę i rum. Jeszcze raz dobrze wymieszaj całość mikserem.
Białka ubij na sztywno, połącz z ciastem. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cząstki. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj kilka łyżek ciasta. Rozłóż gruszki. Przykryj je pozostałym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 45-50 minut. Po wyjęciu studź w tortownicy 20 minut. Potem odwróć do góry dnem, zdejmij tortownicę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.Źródło: Naj