Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z masą budyniową przykryte warstwą herbatników. Dla gości.
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 184
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 493
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 314
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4407
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 184
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 493
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 314
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4407
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
250g masła utrzeć z 200g cukru, pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać masy. Ciasto rozłożyć na spodzie formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 20 minut.
Z cytryny zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. 2 łyżki soku odlać. Pozostały sok wymieszać z 6 łyżkami wody, wsypać budyń, pozostały cukier i skórkę cytrynową. Całość dobrze wymieszać. W garnku zagotować 250ml wody, wlać rozprowadzony budyń i całość zagotować. Gotować przez chwilę aż budyń zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Dodać 125g masła lub margaryny i całość wymieszać. Ciepły budyń wyłożyć na upieczone ciasto. Ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i wyłożyć na budyń. Na wierzchu ułożyć herbatniki.
Cukier puder wymieszać z sokiem cyrtynowym i 3-4 łyżkami gorącej wody. Polewą posmarować herbatniki. Smacznego :)