Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybką słodką przekąskę? Jeśli tylko masz w domu arkusz ciasta francuskiego (a zawsze warto mieć jeden w lodówce!), przygotujesz ją w ciągu kwadransa. Ponadto potrzebujesz dosłownie kilku składników, głównie – cynamonu. Cynamonki z ciasta francuskiego możesz zrobić nawet prościej niż według poniższego przepisu – oprószając ciasto cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem i nadając ciasteczkom dowolną formę, np. ślimaczków, warkoczy. Będą jednak jeszcze pyszniejsze, jeśli masz w domu kawałek masła, garść orzechów i syrop klonowy (lub inny).
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 104
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 511
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24713
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 104
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 511
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24713
Składniki
Rozdrobnij orzechy (możesz zmielić je w malakserze). Połącz z masłem, syropem klonowym, cynamonem i kardamonem. Wymieszaj na gładką pastę.
Rozłóż schłodzony arkusz ciasta francuskiego. Posmaruj połowę pastą cynamonową. Złóż ciasto na pół. Tak przygotowane pokrój wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 3-4 centymetrów.
Przekrój każdy pasek wzdłuż (przez środek) na pół, nie rozcinając końcówek. Wywiń kilkukrotnie tak, jak faworki, lekko spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie.
Posmaruj cynamonki rozkłóconym jajkiem z mlekiem (użyj silikonowego pędzelka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut – aż się zarumienią.