Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej czekolada. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny torcik musowy na biszkoptach. Ten deser przyniesie cudowne doznania smakowe oraz dostarczy dużej dawki endorfin. W połączeniu z filiżanką latte, można odpłynąć w kulinarne niebo. Przepis na ten deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Gorąco polecam! :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 849
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 91
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 153
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2646
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2185
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 849
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 91
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 153
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2646
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2185
Składniki
Likier czekoladowy, wodę i miód gryczany przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy dla dobrego połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie podłużne biszkopty, które nasączamy ostudzonym ponczem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy partiami rozpuszczoną w wodzie żelatynę, pamiętając o energicznym mieszaniu. Następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia oraz delikatnego napowietrzenia masy. Śmietankę kremówkę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
Masę czekoladową wylewamy na biszkoptowy spód, wierzch posypujemy startą czekoladą mleczną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do odpowiedniego stężenia.
Wierzch możemy posypać także gorzką czekoladą lub ciemnym kakao. * Jogurt grecki dodawany do masy powinien mieć temperaturę pokojową. Życzę smacznego! :)