Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaki poukładałam piętrowo. Pieczona w największej tortownicy, wyszła wysoka i okazała. W dodatku smaczna :)
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 173
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 228
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 173
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 228
Składniki
Masło należy roztopić. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać. Do mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką. Po tym czasie wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i wbić jaja. Mieszać a następnie zagnieść ciasto. Pod koniec wlać masło. Wygniatać jeszcze ok 5 minut. Umieścić w plastykowej misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie zagniatamy ponownie ok. dwóch minut. Wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem orzechowym. Zwijamy od strony dłuższego boku. Kroimy plastry o szer. 3 do 4 cm. Moja tortownica okazała się zbyt mała i kładłam jeden na drugim. Wkładamy do lekko podgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, od momentu gdy moc grzania osiągnie 160*, grzanie nastawiamy tylko od dołu.