Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Focaccia z buraczkami"
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 109
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 137
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 77
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 109
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 137
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 77
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem i 1,5 łyżeczki soli. Dodać drożdże rozpuszczone w 250 ml letniej wody oraz 4 łyżeczki oliwy. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie ułożyć przygotowany placek. Przykryć go lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu jeszcze przez 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
W tym czasie tymianek opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, listki oderwać od gałązek. Ugotowane wcześniej i przestudzone buraczki pokroić w plasterki. Serek kozi (najlepiej wziąć taki do smarowania pieczywa)wymieszać ze śmietaną.
W wyrośniętym cieście palcem zrobić dołeczki, nałożyć do nich serek wymieszany ze śmietaną. Pozostałą oliwę wymieszać z miodem. Posmarować tym ciasto. Buraczki ułożyć na placku. Posypać 3/4 tymianku i orzeszkami pinii.
Formę z plackiem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. Gotową focaccię posypać grubą solą i pozostałym tymiankiem. Ewentualnie skropić jeszcze oliwą. Podawać na gorąco.Źródło: Życie na gorąco