Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 835
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 73
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 835
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 73
Składniki
Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy cukier i chwilę razem podgrzewamy cały czas mieszając ( na małym ogniu ) Po chwili dolewamy 3 łyżki mleka i dalej podgrzewamy mieszając, aż uzyskamy jednolita masę, a cukier prawie się rozpuści. Wyłączamy gaz Do masy dosypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia ( nie musimy studzić całkowicie. Ja przesypuję z garnka do miski, wtedy masa kokosowa szybciej przestygnie ) Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej Masę kokosową łączymy z pianą z białek i dokładnie mieszamy
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy nieco masy i rękami formujemy kokosanki w formie takiej jak widać na zdjęciach. Kokosanki nie zmieniają kształtu i specjalnie nie rosną, więc jak je uformujemy, takie będziemy mieć po upieczeniu. W czasie formowania możemy zanurzać palce w pojemniczku z wodą - masa nie będzie się nam przyklejać do palców, Choć bez wody tez nie ma problemu z uformowaniem stożków z kokosowej masy
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 - 20 minut, w zależności od piekarnika i tego czy chcemy uzyskać bardziej czy mniej chrupiący wierzch ciasteczek. Ja zdecydowanie wolę z chrupiącym wierzchem, więc w moim piekarniku piekę je ok 18 - 19 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blaszce