Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krajanka sernikowa to ciasto, które powstało pod wpływem chwili/zachcianki na coś słodkiego. Nazwałam je krajanką sernikową, ponieważ nie jest to tradycyjny sernik tylko bardziej ciasto kruche z masą a'la serową. Masę zrobiłam z chudego twarogu i serków homogenizowanych waniliowych w proporcji pół na pół. Do masy dodałam same białka, bez żółtek. Specjalnie też ciasto zrobiłam tak niskie, bo nie chciałam, aby masa przyćmiła smak ciasta kruchego.
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 28
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 172
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 363
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 154
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 139
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 28
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 172
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 363
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 154
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 139
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodałam żółtka oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Podane składniki zagniotłam na jednolite ciasto. Ok. 3/4 ciasta rozwałkowałam i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta włożyłam do woreczka foliowego i umieściłam w zamrażalce. Ser biały zblendowałam z serkiem waniliowym na jednolitą masę. Następnie masę serową zmiksowałam z cukrem pudrem, budyniem i miękkim masłem. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy serowej. Masę wyłożyłam równomiernie na ciasto w blaszce. Na wierzch starłam resztę schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudziłam i przed podaniem posypałam cukrem pudrem.