Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z kruchym ciastem można eksperymentować na różne sposoby. Zawsze wychodzi pysznie. To ciasto z kwaskowatym dżemem porzeczkowym, jabłkami z żurawiną oraz pianką. Smaczne.
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 52
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 42
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 33
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 52
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 42
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 33
Składniki
Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia połączyć z żółtkami i zimnym masłem. Szybko zagnieść, uformować 3 kule (1 dużą na spód i 2 małe), wsadzić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać żurawinę i cynamon, wymieszać, po chwili odsączyć z nadmiaru soku. Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodać opakowanie budyniu i wymieszać delikatnie. Blaszkę ( kwadratowa- 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce 1 dużą kulę ciasta, docisnąć do blaszki. Na to rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem zetrzeć małą kulę ciasta. Rozłożyć jabłka z żurawiną, na to ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią 3 kulę ciasta. Piec około 70 minut w temp.180 st. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.