Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijne tradycje mają swoje korzenie w staropolskich tradycjach, dlatego też nie może w nich zabraknąć miodu, maku, potraw ze zbóż czy też grzybów. Pewnie nikt z nas nie wie skąd to się wzięło - dawno, dawno temu w grudniu obchodzono święta ku czci zmarłych i zajadano się tam sokiem z makówki. Nieświadomi dawnych zwyczajów, stawiamy na naszych stołach przepyszne makiełki, makowce, makówki czy też kutie - zależnie od regionu, w którym mieszkamy. Są takie potrawy, które bez słowa kojarzą nam się z jakimś miejscem, dla mnie ważny jest Poznań i jego makiełki :)
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 674
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 88
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 109
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 869
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 616
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 674
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 88
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 109
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 869
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 616
Składniki
Na początek dokładnie wypłukać mak z wszelkich drobinek na sicie i odsączyć. Następnie przełożyć go do zimnej wody, odstawić do namoczenia na ok. dobę.
Sparzyć, odsączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie drobno posiekać. Roztopić masło i wlać jeszcze gorące do maku. Dodać żółtka, posiekane bakalie, miód oraz skórkę z cytryny. Dodać cukier do smaku i wszystko razem wymieszać.
Bułki pokroić na małe kawałki, a następnie zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Gdy zmiękną, dodać do maku. Z pozostałych białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć do miski, włożyć na jakiś czas do lodówki.
Zimne makiełki wyłożyć na talerz, udekorować orzechami figami, daktylami według swojego uznania.