Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2689
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2689
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Składniki
Mak sparzyć i odcedzić. Nie bać się, że jest zbyt mokry- to w niczym nie przeszkadza! Zmielić mak dodając do mielenia 1 szkl. cukru. Do zmielonej masy dodać olejek migdałowy, miód -, ok. 1/2 kostki margaryny i kaszkę manną do zagęszczenia.
Ciasto: 5 żółtek zmiksować z 1 szkl. cukru. Dodać 1 kostkę margaryny i dalej ubijać na masę, następnie dodać ok. 3 szklanek mąki krupczatki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystko wymieszać na lekką masę.
Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłożyć cieniutką warstwą. Podziurkować ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową.
Piec około 45 minut w temp.180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzeszkami, rodzynkami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Wygląda piękni i wyśmienicie smakuje!