Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo ciekawe ciasto. Połączenie sera, maku i jabłek, trochę pracochłonne, ale efektowne.
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 30
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 51
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 30
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 51
Składniki
Mak zalać zimną wodą, moczyć przez 30 minut. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i cukru, poczekać by ruszyły. Dodać mąkę ,cukier, szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtka, stopione masło oraz twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto, wyłożyć do blaszki (ja do tortownicy 30 centymetrowej) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić by podrosło na około 30 minut. Twaróg, budyń waniliowy, łyżkę mąki, cukier i startą skórkę z cytryny, całe jaja, starannie utrzeć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak odcedzony przez gazę i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe (lekko spłaszczone ), wykładamy masę makową, a na nią masę serową.
Jabłka oskrobać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Można więcej jabłek mniejszych. Wypukłą stronę jabłek naciąć ostrym nożem, by powstała kratka. Poukładać na cieście kratką do góry, polać stopionym masłem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, na złoty kolor.
Ciasto wystudzić posypać cukrem pudrem I SMACZNEGO.