Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, bez którego święta nie byłyby takie same...
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 332
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 495
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 325
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 399
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 332
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 495
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 325
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 399
Składniki
Z mleka przeznaczonego na masę budyniową odlać pół szklanki. Resztę wlać do garnka i podgrzewać.
Do połowy szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i dokładnie rozmieszać.
Do mleka podgrzewanego w garnku dodać cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszać do rozpuszczenia cukrów i nadal podgrzewać.
Kiedy zacznie wrzeć, wlać do niego mleko wymieszane z mąkami i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez trzy minuty, zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do wystudzenia.
Do dużej salaterki wlać maślankę, olej oraz wbić jajka i dokładnie roztrzepać.
W drugiej salaterce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz budyń, a następnie przesypać wszystko do salaterki z płynnymi składnikami i całość wymieszać. Powinno powstać gęste i lepkie ciasto.
Przygotowane ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną blasze o wymiarach około 30x25 cm. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu powinno mieć grubość około 1,5 cm. Należy wyjąć je z piekarnika i pozostawić na blasze do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie prostokątne połowy o wymiarach około 15x25 cm. Jedną połowę położyć jako dolną część przygotowywanego mazurka.
Miękkie masło lub margarynę miksować przez około 30 sekund, następnie nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Tak przygotowany krem rozprowadzić równomiernie na dolnej części ciasta. Drugą połowę odwrócić do góry dnem, czyli równą stroną do góry, położyć na wierzchu i delikatnie docisnąć.
Kajmak w puszce umieścić w naczyniu z gorącą wodą na około 5 minut, aby masa stała się rzadsza i przez to łatwiejsza w użyciu. Po tym czasie puszkę otworzyć i rozprowadzić kajmak równomiernie na wierzchu oraz na bokach ciasta.
Mazurek schłodzić w lodówce, aby masa zastygła. Wierzch ozdobić w dowolny sposób.