Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U każdego znajdzie się przepis przekazywany od pokoleń. U mnie jest to właśnie przepis na mazurka tradycyjnego, którego piekła moja prababcia, piecze babcia, mama no i ja. Ten mazurek to nr. 1 wśród ciast, które najbardziej lubię. Najlepszy z najlepszych. Obowiązkowo nie może go zabraknąć na każde Święta :)
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 78
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 81
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5237
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 636
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 78
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 81
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5237
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 636
Składniki
Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).
Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)
Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.
zdj