Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek z Kajmakiem Tradycyjny Polaki Smak! Pyszny Mazurek, który co roku króluje na moim stole Wielkanocnym!
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 78
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 398
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19574
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 78
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 398
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19574
Składniki
Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę, cukier puder, żółtka, masło zagniatamy na jednolitą masę. Gdy ciasto jest gotowe, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na ok.1 godziny w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkować, i za pomocą szablonu lub owalnego naczynia wykrawamy Mazurek o wielkości 35 cm / 22 cm. Z resztki ciasta za pomocą foremki wykrawamy 2 zajączki , które posłużą nam do dekoracji, oraz formujemy rant do Mazurka. Mazurka nakłuwamy widelcem i razem z Zajączkami wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni góra/dół. W rozgrzanym piekarnkiu pieczemy ok.18 minut na jasno złoty kolor.
Wystudzony Mazurek smarujemy dżemem porzeczkowym. Nastepnie smarujemy kajmakiem. Mazurek dekorujemy bakaliami wedle uznania. Wszystko , krok po kroku jest pokazane na filmiku, zapraszam.