Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Metrowiec czyli babka metrowa to ciasto mojego dzieciństwa, które mama piekła w dwóch jednakowych blaszkach. Jest to puszyste ciasto waniliowo- czekoladowe, składające się z ciasta jasnego i ciemnego przekładanego masą budyniową. Oba ciasta kroimy na jednakowe kawałki a potem sklejamy na przemian kromkę jawnego i ciemnego smarując je kremem. Ciasto można polać polewą czekoladową, ja natomiast smaruje je kremem i obsypuje pokruszonymi okruszkami które otrzymuję z kawałków które odkroję z końcówek ciasta i z wierzchu. Efekt końcowy jest najlepszy kiedy kroimy ciasto po skosie wtedy najlepiej się prezentuje.
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 29
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 29
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2697
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 29
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 29
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2697
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Składniki
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę dodaj olej, zimną wodą, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao, a do drugiej mąkę. Dokładnie wymieszaj.
2 jednakowe blaszki o wymiarach 10x40 wyłóż folią aluminiową i wlej ciasto. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu i ostudzeniu zetnij górę ciasta i odetnij końcówki ciasta ,pokrusz i zostaw do obsypania ciasta. Pozostałe ciasto pokrój na jednakowe kawałki ok 2cm.
Masa budyniowa . Z pół litra mleka odlej 0,5 szklanki, pozostałe mleko zagotuj z cukrem, obie mąki rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń i wystudź.
Miękkie masło utrzyj, dodaj wystudzony budyń i olejek waniliowy. Smaruj kremem na przemian kromkę ciasta jasnego i ciemnego i sklejaj. Powinny powstać 2 jednakowe około 50 cm ciasta. Wierz i boki posmaruj kremem i posyp okruszkami. Odstaw do lodówki.
Ciasto kroimy pod kątem, wtedy ciasto pięknie się prezentuje.