Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, orzeźwiające ciasto. lekkie, delikatnie miętowe ... polecam :-)
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36249
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 510
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6768
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3800
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 125
Pieczone ziemniaki z grilla w tym przepisie połączone są z pysznym masłem czo...
Odsłon: 36249
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 510
Karkówka po kowbojsku to szybki i prosty w przygotowaniu wariant mięsa na gri...
Odsłon: 6768
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 3800
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 125
Składniki
Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 20 - 25min. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić blachę z biszkoptem z wysokości ok. 40-50cm, wystudzić. Masa miętowa: Wodę należy wlać do małego garnka, wrzucić landrynki i całość podgrzewać tak długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą (trwa to ok. 20 min.) Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem, gdy już się gotuje dolać syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Zagotować mieszając i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszysta masę i porcjami dodawać miętowy budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na biszkopt. (Można go wcześniej odrobinę nasączyć wodą z cukrem). Na masę ułożyć herbatniki. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 12 szkl. wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Do śmietanki wlać delikatnie tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wylać na herbatniki. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)