Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
MINIMUM PRACY, MAKSIMUM SMAKU przepis na najlepsze ciastko bez pieczenia:
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 825
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 525
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 825
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 525
Składniki
w rondelku rozpuszczamy kostkę masła z ½ szklanka wody. Wsypujemy łyżek stołowych kakao. Odstawiamy aby wystygło. Herbatniki wrzucamy do woreczka i gnieciemy na drobniutkie kawałeczki, zostawiając sobie ze 4 całe ciastka. Kiedy masło i kakao przestygnie dosypujemy cukier puder, mieszamy, a następnie mleko w proszku. Powinna powstać gęsta masa. Dosypujemy pokruszone herbatniki i garść bakalii. Teraz już mamy bardzo gęstą masę.
Wykładamy do foremki, wyłożonej papierem pergaminowym, tak aby pozostało go sporo po bokach. Ja użyłam keksówki o wymiarach 32 x 13 cm. Do środka bloku czekoladowego pod kątem, wciskamy pozostałe połówki herbatników Równiutko wykładamy i wygładzamy np. dłonią. Zawijamy na wierzch – ciastka bez pieczenia – pozostał część papieru do pieczenia. Bardzo istotne aby całość równo docisnąć. Ja dociskałam małą deseczką drewnianą i na wierzch dodatkowo zrobiłam obciążenie / pełne słoiki /.
Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Blok czekoladowy wyjmujemy z foremki przewracając do góry nogami. Powinno być bezproblemowo. Ciastko bez pieczenia – powinno praktycznie samo wyskoczyć. Kroimy ostrym nożem na plastry.