Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik z powidłami"
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 60
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 66
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 60
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 66
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia. Sodę rozpuść w zimnym mleku.
Do prze studzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, sodę z mlekiem, przyprawę korzenną, sól, pokruszone orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrób ciasto.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz w temp. 170 stopni C ok. godziny.
Wystudzony piernik wyjmij delikatnie z formy i przekrój wzdłuż na 3 blaty. Dwa posmaruj powidłami i złóż, lekko dociskając. Polej piernik polewą (rozpuszczone masło z czekoladą) i udekoruj świątecznie.Źródło: Tele Tydzień