Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowa rolada z bakaliami"
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 39
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4599
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 386
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 64
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 39
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4599
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 386
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 64
Składniki
Mąkę przesiej na blat lub stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, rozmącone jajka, miód, przyprawę do piernika oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy lub blacie, nadając mu kształt prostokąta. Posmaruj je powidłami śliwkowymi wymieszanymi z bakaliami, skórką i sokiem z cytryny oraz rumem.
Ciasto zwiń jak roladę, końcówki zlep i zawiń pod spód. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180° C około 25- 30 min.
Po wystudzeniu ciasto zawiń w folię spożywczą i trzymaj je przez kilka dni w chłodnym miejscu. Dzięki temu rolada zmięknie. Przed podaniem oprósz ją cukrem pudrem, udekoruj orzechami, skórką pomarańczową oraz listkami mięty lub melisy.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie