Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam je z wypróbowanego ciasta piernikowego. Wycięłam prostokątną foremką, a po upieczeniu przełożyłam, różaną marmoladą (składając po dwa) i oblałam polewą czekoladową.
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 184
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 493
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 314
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4410
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 184
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 493
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 314
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4410
Składniki
Miód, cukier, masło i smalec roztopić. Przestudzić. Kiedy masa przestygnie, dodać całe jajka i dokładnie zmiksować. Stopniowo, wciąż miksując, dodawać mąkę , proszek, przyprawę i kakao. Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać. Połączyć z resztą składników. Wyrobić. Ciasto jest "wolne" ale takie ma być. Oprószyć mąkę i wynieść w chłodne miejsce, ale nie wstawiać do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą cieniutko rozwałkować i wycinać foremką "prostokąty". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w tem. 160 stopni. Przestrzegać czasu pieczenia. Po ostudzeniu- przekładać różaną konfiturą i składać po dwa ciasteczka. Przy pomocy dwóch widelców- zanurzać w polewie czekoladowej i układać na kratce do zastygnięcia polewy. Są pyszne.