Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj przepis placek mrowisko czyli pyszne ciasto z makiem i kakao. Rumowy armat i subtelnie przenikające jasne warstwy ciasta sprawiają, że jest ono bardzo apetyczne. Zobacz, jak przygotować tę słodką wersję mrowiska.
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 51
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4697
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 391
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 79
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 51
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4697
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 391
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 79
Składniki
Przed przystąpieniem do przygotowywania cista, warto wyciągnąć potrzebne składniki z szafek i lodówki, by nabrały one jednakowej temperatury. Po około 2-3 godzinach wszystkie składniki powinny mieć już podobną temperaturę.
Miękkie masło i cukier umieść w misce i ucieraj je do białości. Najlepiej użyć do tego miksera. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Gdy masło i cukier będą już dokładnie połączone, zmniejsz obroty miksera do średniej i dodawaj po jednym jajku oraz małej porcji mąki z proszkiem do pieczenia. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania odmierzonej ilości mąki i jajek. Pod koniec ucierania masy dodaj też aromat rumowy.
Gdy ciasto będzie gładko utarte, odłóż 5-6 łyżek, a do pozostałej części dodaj suchy mak oraz kakao i dokładnie wymieszaj.
Formę (najlepiej tzw. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej ⅓ ciasta z makiem. Na warstwę ciemnego ciasta rozłóż w kilku miejscach połowę odłożonego jasnego ciasta. Przykryj kolejną porcją ciasta ciemnego, rozłóż pozostałą jasną masę, a na nią wyłóż resztę ciemnego ciasta. Placek mrowisko należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).