Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekretem dobrych drożdżówek jest idealne wyczucie proporcji pomiędzy puchatym ciastem a nadzieniem owocowym. Te porzeczanki pozwalają, aby w każdym ich kęsie znalazły się letnie owoce zanurzone w lekkim cieście drożdżowym.
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 29
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 29
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2695
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 29
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 29
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2695
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1130
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego łyżkę cukru, 50 g mąki oraz drożdże, odstawiamy na kwadrans. W dużej misce Mieszamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz resztę cukru i wlewamy przygotowane wcześniej drożdże. ciasto wyrabiamy i stopniowo dolewamy olej. Gdy ciasto zacznie odchodzi od rąk będzie gotowe. Wtedy wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy na 12 kuleczek i jeszcze na 10 minut pozwalamy im wyrosnąć.
Porzeczkę mieszamy z cukrem i oprószamy mąką ziemniaczaną. Kulki ciasta rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy owoce a następnie dokładnie zlepiamy i miejsce zlepienia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do zrumienienia i studzimy.
Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny lub wodą. Oblewamy drożdżówki i zostawiamy na moment do obeschnięcia.