Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z musem z dyni, nieduże, ciężkie, aromatyczne - bo z dodatkiem pomarańczy.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 845
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 117
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 65
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 78
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 845
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 117
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 65
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 78
Składniki
Kawałek dyni obrać ze skórki , pokroić na mniejsze kawałki, powinno być jej na surowo około 2 szklanek. Podgotować kilka minut w garnku, odcedzić wodę, miękką dynię zblendować, ostudzić, dodać sok z połowy pomarańczy. Potrzebujemy 1 szklanki musu. Masło rozpuścić, ostudzić. W misce zmiksować jaja z cukrem, dodać ostudzone masło i mus z dyni, wymieszać. Połączyć z: mąką z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Wymieszać wszystko. Dodać posiekane orzechy włoskie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piec ciasto w temp. 180 st, przez około 30 minut.Ciasto polać lukrem z cukru pudru i soku z pozostałej połowy pomarańczy, posypać pestkami dyni. Ciasto robiłam w okrągłej tortownicy, nie wyrosło za bardzo to fakt,ale było bardzo pachnące i mięciutkie. Pycha.