Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś w sam raz dla wielbicieli słodkości:) Przepyszne ciasto bez pieczenia - szybkie i proste w przygotowaniu:) Warto się skusić:)
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 59
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 63
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 58
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 59
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 63
Składniki
Blaszkę /u mnie blaszka miała 25cm x 30cm/wykładamy papierem do pieczenia a następnie na dnie układamy herbatniki. Przygotowujemy masę I: mleko masło i cukier przekładamy do rondelka i powoli podgrzewamy by całość się rozpuściła i połączyła na jednolitą masę. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy /najlepiej za pomocą miksera lub blendera/. Gotową masę przekładamy na herbatniki i układamy na niej drugą warstwę herbatników lekko dociskając. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową /u mnie była o smaku kakaowym/. Ponownie układamy warstwę herbatników i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę II:dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy małymi porcjami serek mascarpone. Gotową masę przekładamy na warstwę herbatników. Na wierzch ścieramy czekoladę - żeby nie było zbyt słodko proponuję czekoladę gorzką:) Ciasto wstawiamy do lodówki na min. godzinę.