Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 122
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1779
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 66
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4913
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 122
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1779
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 66
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4913
Składniki
Umyj dokładnie i sparz jajka. Oddziel białka od żółtek. Żelatynę rozpuść w 2 szklankach gorącej wody. Podziel na 3 części i odstaw, by ostygła.
Przygotuj trzy masy. Na kremową utrzyj 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 białek i jedną część żelatyny.
Masę brązową zrób tak samo, tylko dodaj do koglamogla kakao. Na białą masę ubij śmietanę z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pianę z 2 białek oraz ostatnią część żelatyny.
Wyłóż kremową masę na spód niewielkiej formy. Gdy zgęstnieje (ok. 10 minut), przykryj ją masą kakaową. Odczekaj kolejne 10 minut i wyłóż białą masę.
Rozpuść galaretkę w 1/2 l gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw, by ostygła. Tężejącą galaretkę wylej ostrożnie na wierzch ptasiego mleczka.
Wstaw do lodówki, by całość dobrze zastygła (ok. 2 godzin).
Czas 45 min., 8 porcji, 240 kcal.
Piana z białek ubije się na sztywno, jeśli dokładnie oddzielisz białka od żółtek.
Dodatkowo w trakcie ubijania możesz dodać szczyptę soli lub pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny.Źródło: Olivia