Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis sprzed wieków, dzisiaj go tylko lekko zmodernizowałam. Do jednej warstwy dodałam zmielone pestki dyni.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 848
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 87
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 144
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2643
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2168
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 848
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 87
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 144
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2643
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2168
Składniki
2 łyżki żelatyny namoczyć w takiej ilości zimnej przegotowanej wody, aby ją przykryła. Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu. Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy. Łyżkę białek wymieszać z ostudzoną, ale płynną żelatyną, dokładnie wymieszać i wlać do białek. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny. Tortownicę 22-25 cm wyłożyć folią ( nie jest to konieczne, można lekko posmarować masłem ) i wkładać warstwy poszczególnych części. Wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.