Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja dla dorosłych - sernik czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys i migdałami w karmelu
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 55
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 50
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 43
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 55
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 50
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 43
Składniki
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść. Wstawić do piekarnika i piec ok 7 minut. Wyjąć i odstawić
Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski. Podgrzać śmietanę ale jej nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać kawę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Ser utrzeć z cukrem, następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Powoli dolać likier a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując masę. Na końcu dodać czekoladę ze śmietaną. Wymieszać i nałożyć na przestygnięty spód. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 160 stopni i piec 50 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej całą noc).
Przygotować posypkę: Uprażyć migdały w piekarniku. Na patelni rozgrzać masło z miodem i cukrem. Dodać migdały. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 8 minut. Wystudzić, połamać na kawałki i zmiksować na chrupką posypkę. Wykorzystać do udekorowania sernika (np. posypać po wierzchu lub obtoczyć boki).