Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik miodowy"
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12016
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1160
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 22
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 32
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 970
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 28
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12016
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1160
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 22
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 32
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 970
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 28
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, połowę masła, 7 dag cukru i 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na około 30 min do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy na tartę. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Ponownie odstaw do lodówki.
W tym czasie zmiksuj resztę masła i cukru. Dodaj zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, miód oraz 3 żółtka, a także wydrążone z laski wanilii ziarenka. Białka ubij na sztywno.
Ubitą pianę wmieszaj delikatnie do masy serowej. Wyłóż na schłodzony surowy spód z kruchego ciasta. Wierzch sernika posyp płatkami migdałowymi. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem. Wysyp na migdały. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz 45 min.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,70 zł.
Aby sernik upiekł się równomiernie i nie popękał, musisz zapewnić odpowiednią wilgotność w piekarniku. W tym celu na niższej półce (pod sernikiem) ustaw naczynie żaroodporne z wodą.Źródło: Świat kobiety