Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitny sernik z rozpływającym się w ustach musem czekoladowym mmmmm warte grzechu że ach :D, sernik do zrobienia jest banalny, natomiast mus jest bardziej pracochłonny, przepis oczywiście pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kwestiasmku.com
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 39
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 40
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2716
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1138
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 39
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 40
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2716
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1138
Składniki
SERNIK: Do miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, 3 białka jajek, sok z cytryny i aromat(alkohol). Wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(moja tortownica 24cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-40 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami cukru pudru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić.
MUS CZEKOLADOWY: Do miski: 50g cukru, wszystkie żółtka i śmietankę. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, podgrzewać i mieszać łyżką. W międzyczasie dodać kakao przez sitko (żeby nie zrobiły się grudki). Masa jest gotowa kiedy będzie będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki (mi zajęło to około 40 min). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Pozostałe 3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać resztę cukru. Połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką. Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz.