Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Ptasie mleczko, w której w skład wchodzą: mocno czekoladowy budyń, owocowa pianka, polewa czekoladowa <3
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1722
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Gdy masa będzie już ładnie ubita to dodać żółtka i dalej miksować. Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki.
Masę przelać do tortownicy lub foremki (u mnie kwadratowa, o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C ok. 30 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony).
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem oraz masłem. Mieszać łyżką, aż wszystko się połączy. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody (woda ma ją tylko przykryć), mieszać i wlać do masy czekoladowej. Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego!