Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już ostatni moment na upieczenie tych świątecznych pierniczków.
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 130
Doprawione jak falafle.
Odsłon: 172
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 130
Doprawione jak falafle.
Odsłon: 172
Składniki
Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać kakao i przyprawę do pierników. Wystudzić. Ubić jaja z cukrem. Ubijać dotąd, aż zrobią się "białe". Mąkę wymieszać z sodą, dodać ubite jaja i rozpuszczony z masłem miód. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temperaturze 160 st. z termoobiegiem. Ciepłe pierniczki są miękkie, dlatego należy kłaść je pojedynczo. Po wystudzeniu twardnieją. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a do Świąt zrobią się miękkie. Pierniczki można polukrować tuż przed świętami. Ja osobiście lukruję pierniczki już teraz. Lukier wykonuję wg zasady: na jedno białko 10 dkg cukru pudru i kilka kropel cytryny. Białka ucieram z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia - ok 10 - 15 minut.